The Geographical Center of North America

The Geographical Center of North America

I 1931 meldte Unites States Geological Survey ud, at Nordamerikas centrum var i North Dakota, knap 10 vest for en flække ved navnet Balta. 16 miles mod nordøst lå den lidt større by Rugby i North Dakota. Byen greb muligheden for et landemærke, der kunne tiltrække turister til byen. Byen opførte en omtrentlig 5 meter høj obelisk i sten, der markerede centrum i Nordamerika. Og byen skiftede logo til et kort over Nordamerika med Rugby som en prik i midten, hjertet af Nordamerika.

I årevis tiltrak monumentet turister, der skulle have et billede af dem selv ved Nordamerikas midtpunkt. De fleste uvidende om, at de befandt sig 25 km fra det United States Geological Survey havde udpeget som midtpunktet. Den fine sten obelisk, de amerikanske og canadiske flag der vejede ved siden af denne og muligheden for en souvenier og et billede med hjem, tiltrak mange.

Det viste sig dog bare 85 år senere, at Nordamerikas midtpunkt måske lå endnu længere væk fra byen Rugby. I 1931 blev nordamerikas centrum fundet ved at balancere et udklip af hele Nordamerika på en skarp spids. Det betød naturligvis, at der var en vis usikkerhed på vurderingen af placeringen. Nyere beregninger i computermodeller af specialister peger på at Nordamerikas Midtpunkt er i North Dakota, men endnu længere væk fra Rugby. Stenmonumentet står dog i Rugby endnu og turisterne kommer stadig forbi.

I Rugby, Robinson eller Center? 

Byen Robinson i North Dakota mente at have regnet sig frem til at Nordamerikas centrum lå få skridt udenfor Hanson´s Bar i byen. Robinson er en flække med ca. 40 indbyggere og ejeren af baren Bill Benson er også byens borgmester. Det var dog byens egne indbyggere der havde regnet dette ud over nogle øl en aften ved hjælp af kort og linealer.

Striden kom en professor ved University of Buffalo for øre. Peter Rogerson havde udviklet en ny matematisk metode til at udregne geografiske midtpunkter. Han kastede sig over at finde Nordamerikas midtpunkt i den nyudviklede matematiske model, hvor man udregner ud fra en række gæt, indtil man rammer inde for skiven. Og Peter Rogersons beregninger pegede hverken på Rugby med monumentet eller Robinson med baren, som Nordamerikas rette midtpunkt. Utroligt men sandt lå Nordamerikas midtpunkt i byen Center i North Dakota. Ja hvad er chancen for det? 233 km sydvest for Rugby og 145 km vest for Robinson.

Du kan i dag finde en markering af Nordamerikas centrum i både Rugby (den historiske sten obelisk) og Hanson´s Bar i Robinson. Vil du besøge det rette sted, så kør til Center i North Dakota. Her er en markering, hvor der står at Center er “The Scientific Center of North America”.

Hvem ved om 10 år viser nye beregninger måske, at du skal et helt andet sted hen i North Dakota, for at stå ved Nordamerikas centrum.

Og som bonusinfo fik Center sit navn for at være i midten af Olive County. Perfekt ramt, hvis det er sandt det også er midten af Nordamerika.

The Geographical Center of North America